från idé till succé

Hur kom EliGlide, det svenska originalet till? 

Eva Lindberg var mer eller mindre sängliggande under en längre tid, efter en ryggoperation och hade problem med att vända sig i sängen utan hjälp. Hon fick rådet att bära en overall med glatt tyg som gjorde vändningen lättare. Eva tyckte det var enklare att använda ett blankt tyg på sängen i stället. Så föddes den första ”EliGlide-prototypen”, ett enkelt blankt tyg.
Det visade sig dock att den idén inte var särskilt bra. När Eva skulle resa sig ur sängen halkade hon och höll på att ramla, vilket kunde gått riktigt illa med hennes nyopererade rygg. Det fanns inget som stoppade vid sidorna på det hala tyget. Uppfinnarprocessen var igång och Eva funderade vidare.
– Snart stod jag vid köksbordet, med symaskinen placerad i lämplig höjd på en låda, och sydde nästa prototyp. Denna gång sydde jag fast annat ”trögt” tyg på sidorna och bara mittenpartiet av ”glidlakanet” var av blankt tyg. Då fungerade det perfekt berättar Eva.

Vid den tiden hade hon ingen aning om att lakanet skulle bli patenterat, varumärkesskyddat och lanserat utomlands. Hon bara visste att det fungerade väldigt bra för henne själv.

– Men när jag skulle på återbesök tog jag naturligtvis med mig lakanet för jag kunde inte vara utan det. Sjuksköterskorna på ryggkliniken tittade storögt på mig och sa till mig att lakanet var genialt och att jag skulle ta patent, säger Eva.

Eva säger själv att hon är en typisk problemlösare. Hon funderar och testar tills hon hittar en lösning. Att lösa problem är att tänka ett steg längre. Detta är ett utmärkande drag i hennes personlighet – problemlösning och kreativitet. – Det säger i alla fall personlighetstesterna, skrattar Eva.

Alla uppfinnarprocesser är olika. Evas uppfinning kom till i sjuksängen, vilket ändå inte hindrade henne från att göra verklighet av sin idé. På vägen har hon fått god hjälp av en rådgivare från SUF, Svenska Uppfinnareföreningen och från ALMI Jönköping, som bland annat hjälp till med brandtest av produkten. Dessutom fick hon ett uppfinnarpris av HIUF Höglandets idé – och uppfinnarförening och ytterligare ett uppfinnarpris, SKAPA utvecklingsstipendium i den regionala tävlingen av ALMI Jönköping. Året var 1997.

– Även mina två bröder har aktivt hjälpt till i processen från idé till kommersiell produkt. En viktig faktor att ro projektet i hamn var att SIC, Stiftelsen Innovationscentrum beviljade ett lån.

Idag används glidlakanet dagligen inom vården, både på sjukhus, inom vårdboende och privat. Med EliGlide är det inte bara lättare för den enskilde att vända sig själv i sängen. Glidlakanet minskar även arbetsbelastningen för vårdpersonal världen över. EliGlide finns, förutom i Sverige, även i Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Japan och ytterligare länder står på tur.

– Vem hade kunnat tro att det skulle bli en sådan succé, avslutar Eva.

Eva Lindberg

succén fortsätter

Affärsidé

Eliglide ska marknadsföra och sälja enkla, säkra, effektiva och användarvänliga hjälpmedel för vård, omsorg och privatpersoner. Kvalitet och därmed lång hållbarhet är en viktig del i vår affärsidé.

Vision
EliGlide ska vara det självklara valet när det gäller innovativa hjälpmedel

Vår Värdegrund
– Starkt kundfokus.
– Innovativt tänkande.
– Användarvänlighet
– Engagemang i allt det vi gör och levererar
från 1995 och framåt har eliglide blivit omskrivna många gånger!